1)ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πλαίσιο της ∆ράσης 10.1.04 Απονιτροποίηση θα προκηρυχθεί, εντός του πρώτου τετραµήνου του έτους 2024, µια νέα Πρόσκληση διετούς διάρκειας που θα αφορά τις ειδικές δεσµεύσεις Α (εφαρµογή αγρανάπαυσης) και Β (εφαρµογή αµειψισποράς) και την ειδική δέσµευση Γ (εφαρµογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες). Σηµειώνεται πως στην προδηµοσίευση δεν αναφέρεται το ποσό που θα δεσµευτεί για τη νέα προκήρυξη.
Σύµφωνα µε την προδηµοσίευση του Μέτρου, οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων της νέας Πρόσκλησης θα πραγµατοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 – εαρινές καλλιέργειες 2024) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρµογής των δεσµεύσεων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης για παράταση είναι οι δικαιούχοι να έχουν ενεργό Τεχνικό ∆ελτίο το έτος εφαρµογής 2023 και αµέσως µετά τη λήξη των διετών δεσµεύσεων τους την 15η Φεβρουαρίου 2024, εφόσον το επιθυµούν, να συνεχίσουν την εφαρµογή των δεσµεύσεων για το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 – εαρινές καλλιέργειες 2024) χωρίς να υπάρξει διακοπή.
Η νέα πρόσκληση θα αφορά τις εξής περιοχές:
-Θεσσαλικό Πεδίο & Περιοχή Αλµυρού Μαγνησίας. (Αγιάς, Αλμυρού, Βόλου, Δομοκού, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Κιλελέρ, Λαρισαίων, Μακρακώμης, Μουζακίου, Παλαμά, Πύλης, Ρήγα Φερραίου, Σοφάδων, Τεμπών, Τρικκαίων, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας, Φαρσάλων)
-Περιοχή του Νότιου Τµήµατος του Ποταµού Έβρου.
-Πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της Λίµνης Βιστωνίδας.
-Περιοχή του Βόρειου Τµήµατος του Ποταµού Έβρου.
Επιλεξιµότητα αγροτεµαχίων : Τα αγροτεµάχια της εκµετάλλευσης που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της νέας Πρόσκλησης της ∆ράσης, πρέπει να πληρούν µεταξύ άλλων τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιµότητας:
- Να είναι δηλωµένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του ενδιαφερόµενου του έτους 2023, η οποία θα χρησιµοποιηθεί ως αίτηση αναφοράς.
- Να είναι δηλωµένα στην ΕΑΕ 2023 ως αρδευόµενα (σε επίπεδο αγροτεµαχίου και όχι σε επίπεδο καλλιέργειας). Ο υποψήφιος πρέπει, κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης, να διαθέτει τα απαραίτητα παραστατικά απόδειξης της αρδευσιµότητας των αιτούµενων αγροτεµαχίων και να µπορεί να τα επιδεικνύει σε οποιονδήποτε έλεγχο από τις αρµόδιες ελεγκτικές αρχές.
- Να βρίσκονται εντός της περιοχής παρέµβασης.
ΕΙ∆ΙΚΗ ∆ΕΣΜΕΥΣΗ Α: Αγρανάπαυση :Οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγµένης στην ειδική δέσµευση Α αρδεύσιµης έκτασης ενώ το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί έως 50%, χωρίς παροχή επιπλέον ενίσχυσης. Η εναποµείνασα της αγρανάπαυσης έκταση καλλιεργείται µε τις επιλέξιµες αροτραίες καλλιέργειες (βαµβάκι, αραβόσιτος, ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά). Επιτρέπεται η συγκαλλιέργεια µόνο µεταξύ των φυτικών ειδών της οµάδας καλλιέργειας «Υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά». ∆εν επιτρέπονται οι επίσπορες καλλιέργειες. Η δέσµευση της αγρανάπαυσης δύναται να εφαρµόζεται σε διαφορετικά αγροτεµάχια κάθε έτος. Εάν όµως η ενταγµένη στη ∆ράση έκταση περιλαµβάνει αγροτεµάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα (ποτάµια, υδατορέµατα, λίµνες, διώρυγες, τάφρους και κανάλια άρδευσης ή στράγγισης) τότε η αγρανάπαυση εφαρµόζεται υποχρεωτικά σε αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσµευσης.
ΕΙ∆ΙΚΗ ∆ΕΣΜΕΥΣΗ Β: Αµειψισπορά :Οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν ετησίως να θέτουν σε αµειψισπορά έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγµένης στην ειδική δέσµευση Β αρδεύσιµης έκτασης ενώ το ποσοστό δύναται να αυξηθεί µέχρι και στο 90%, χωρίς παροχή επιπλέον ενίσχυσης. Ως καλλιέργειες αµειψισποράς εγκαθίστανται καλλιέργειες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές (χειµερινά σιτηρά και ψυχανθή) και επίσης δηλώνονται στην αντίστοιχη ΕΑΕ ως ξηρικές. Η εναποµείνασα της αµειψισποράς έκταση καλλιεργείται µε τις επιλέξιµες καλλιέργειες (βαµβάκι, αραβόσιτος, ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά, ηλίανθος. Στο πλαίσιο της δέσµευσης Β επιτρέπεται η συγκαλλιέργεια µόνο µεταξύ των φυτικών ειδών της οµάδας καλλιέργειας «Υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά»
ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ Γ: Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες: Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν: i) Να εφαρμόζουν χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης στον υποόροφο των δενδρώνων, σε έκταση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της ενταγμένης έκτασης, ενώ το ποσοστό δύναται να αυξηθεί κατά βούληση του δικαιούχου χωρίς παροχή επιπλέον ενίσχυσης. Επιλέξιμα ως φυτά εδαφοκάλυψης είναι τα ετήσια χειμερινά ψυχανθή και τα μείγματα ετήσιων χειμερινών ψυχανθών με σιτηρά. Τα φυτά εδαφοκάλυψης δεν συγκομίζονται και δεν βόσκονται. Κόβονται κατά την περίοδο της άνθισης και οπωσδήποτε πριν τη σποροποίηση των φυτών και είτε παραμένουν επί του εδάφους είτε ενσωματώνονται σε αυτό. Στο τμήμα της έκτασης στο οποίο εφαρμόζεται χλωρά λίπανση, απαγορεύεται η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και κοπριάς. ii) Να πραγματοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις για το σύνολο των αγροτεμαχίων της ενταγμένης στη δέσμευση εκμετάλλευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν αναλύσεις εδάφους (Ph, αλατότητα, οργανική ουσία, νιτρικό και αμμωνιακό άζωτο) και αρδευτικού νερού για το πρώτο έτος της διετούς δέσμευσης πριν την εφαρμογή της χλωράς λίπανσης και φυλλοδιαγνωστική για το δεύτερο έτος της δέσμευσης. Οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιούνται από τα Τμήματα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων του ΥΠΑΑΤ ή από διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια. iii) Να διαθέτουν ετήσιο «Σχέδιο Διαχείρισης Εισροών» (ΣΔΕ) για το σύνολο της ενταγμένης εκμετάλλευσης, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση των χρησιμοποιούμενων εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αρδευτικό νερό). Το ετήσιο ΣΔΕ καταρτίζεται, παρακολουθείται και αναθεωρείται (εφόσον απαιτείται) και υπογράφεται από επιβλέποντα Γεωπόνο. Συγκεκριμένα επιλέξιμες στο πλαίσιο της δέσμευσης Γ είναι οι κάτωθι δενδρώδεις καλλιέργειες: εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά), πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά), μηλοειδή (αχλαδιά, μηλιά) και ελιά (επιτραπέζια, ελαιοποιήσιμη ή διπλής κατεύθυνσης). Δεν εντάσσονται αγροτεμάχια με συγκαλλιέργεια των παραπάνω καλλιεργειών με εξαίρεση την συγκαλλιέργεια μηλιάς-αχλαδιάς, ροδακινιάς – νεκταρινιάς –βερικοκιάς, και πορτοκαλιάς – μανταρινιάς – λεμονιάς. Επίσης είναι δυνατή η συγκαλλιέργεια μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών ελιάς.
2) ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2ης ΚΑΙ 3ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ 1 ΕΤΟΣ
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στη δράση 10.1.04 στο πλαίσιο της 2ης και 3ης Πρόσκλησης, το έτος 2022, αμέσως μετά τη λήξη των διετών δεσμεύσεων τους, την 15η Φεβρουαρίου 2024, χωρίς να υπάρξει διακοπή. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης για ετήσια παράταση θα γίνει κατόπιν έκδοσης σχετικής Πρόσκλησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/PROGRAMATA_AGRO_ANAPTIJH/2021/prod_drash10.1.04_281223.pdf