Με το μελισσοκομικό έτος να έχει τυπικά ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2018 και η προθεσμία συμμετοχής στις δράσεις 3.1 (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 (νομαδική μελισσοκομία) να έχει ολοκληρωθεί, υπεγράφη πριν λίγες ημέρες και η ΚΥΑ, με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση ύψους 7.265.000 ευρώ για το μελισσοκομικό πρόγραμμα του έτους 2019. Από το σύνολο του ποσού, τα 3.632.500 ευρώ βαρύνουν τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, προβλέπεται επιπλέον το ποσό των 50.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), προκειμένου να καταστούν εφικτά η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και ο έλεγχος της υλοποίησης των δράσεων.
Την ίδια ώρα, από το ΥΠΑΑΤ γίνεται η προετοιμασία για το επόμενο τριετές Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη (σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες στη Ναυτεμπορική), προχωράει και η θέσπιση του εθνικού ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου και της ατομικής μελισσοκομικής ταυτότητας.
Μέτρα
Συνολικά, το μελισσοκομικό πρόγραμμα για το μελισσοκομικό έτος 2019, το οποίο ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, περιλαμβάνει έξι μέτρα με τις επιμέρους δράσεις τους.
- Μέτρο 1: Τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων. Το μέτρο με προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη το ποσό των 1.395.000 ευρώ, περιλαμβάνει τις δράσεις 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» (1,2 εκατ. ευρώ), 1.2 «Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας – Melinet» (15.000 ευρώ), 1.3 «Εκπαιδεύσεις – Έντυπα» (120.000 ευρώ) και 1.4 «Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης» (60.000 ευρώ).
- Μέτρο 2: Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών, περιλαμβάνει τη Δράση 2.1 «Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών» με την προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 800.000 ευρώ.
- Μέτρο 3: Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης, με τις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», με την προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 4.640.000 ευρώ.
- Μέτρο 4: Μέτρα στήριξης των εργαστηρίων ανάλυσης προϊόντων μελισσοκομίας, με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων. Το μέτρο περιλαμβάνει τις δράσεις 4.1 «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης» και 4.2 «Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
- Μέτρο 6: Συνεργασία με ειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων. Το μέτρο περιλαμβάνει τη Δράση 6.1 «Εφαρμοσμένη έρευνα».
- Μέτρο 8: Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά. Το μέτρο περιλαμβάνει τη Δράση 8.1 «Αναγνώριση μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ)». Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται για το 2019 στα 50.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από τα παραπάνω έχει ενεργοποιηθεί το Μέτρο 3, με την πρόσκληση συμμετοχής στις δράσεις «Αντικατάσταση Κυψελών» και «Οικονομική Ενίσχυση της Νομαδικής Μελισσοκομίας» να έχει κλείσει στις 21 Ιανουαρίου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, αυτά θα ενεργοποιηθούν με σχετικές αποφάσεις που θα υπογραφούν σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι των δράσεων του μελισσοκομικού προγράμματος είναι:
- Νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το ΥΠΑΑΤ.
- Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα.
- Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα.
- Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων.
Πηγή: www.ypaithros.gr